Erdogan: „Germania și-a schimbat poziția față de Rusia”. Relațiile personale cu Putin sunt importante

de: Anca Lupescu
03 11. 2022

Cancelarul german și-a schimbat poziția față de Rusia, afirmând că „ar trebui să găsim un teren comun” cu liderul rus Vladimir Putin, a declarat miercuri președintele turc.

Olaf Scholz, discuție cu Erdogan

Amintind convorbirea telefonică de marți cu omologul său german Olaf Scholz, Erdogan a subliniat importanța „relațiilor personale”, pentru a aduce „cei mai importanți pași” în diplomație.

„Am vorbit despre acest lucru (importanța relațiilor personale) cu domnul Putin ieri”, a declarat Erdogan în timpul unui interviu în direct difuzat în comun de ATV, A Haber, A News și A Para.

Președintele turc a spus că aceste convorbiri arată că președintele rus „nu este o persoană care va face un pas înapoi” dacă te pui împotriva lui.

Comentariile sale au fost făcute după convorbirea telefonică de marți cu Olaf Scholz, în cadrul căreia au făcut un schimb de opinii cu privire la ultimele evoluții în războiul dintre Rusia și Ucraina.

Rusia și-a reluat participarea la acordul pe cereale

Cancelarul german a apreciat eforturile Turciei de a menține exporturile de cereale din Ucraina prin intermediul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt german.

La 22 iulie, Turciei, ONU, Rusia și Ucraina au semnat un acord la Istanbul pentru reluarea exporturilor de cereale din Marea Neagră, care au fost suspendate după începerea războiului dintre Rusia și Ucraina în februarie.

Sâmbătă, Rusia a anunțat că își va suspenda participarea la acest acord pentru ceea ce a susținut că a fost un atac ucrainean asupra flotei sale din Marea Neagră în portul Sevastopol.

Anterior, miercuri, Turciei și Rusiei au anunțat revenirea Moscovei la punerea în aplicare a acordului privind grânarele din Marea Neagră, în urma medierii Ankarei și a ONU.

Datorită medierii Turciei, guvernul ucrainean a trimis garanții scrise prin care se angajează să nu folosească coridorul pentru acțiuni ostile împotriva Rusiei, a relatat miercuri agenția de presă Sputnik.

Odată cu acest anunț, se reia inițiativa privind transportul în condiții de siguranță a cerealelor și produselor alimentare din porturile ucrainene, cunoscută sub numele de Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră, suspendată după atacul terorist de la Sevastopol din 29 octombrie.

Rusia, Turcia, Ucraina și ONU au semnat la Istanbul un pachet de documente pentru a rezolva problemele de aprovizionare cu alimente și îngrășăminte pe piețele mondiale.

În memorandum, Rusia și ONU au stabilit că aceasta din urmă va fi implicată în activitatea de ridicare a restricțiilor antirusești care împiedică exporturile de produse agricole și îngrășăminte.